pátek 30. prosince 2011

PF 2012

 Poslední článek letošního roku a nemohu skončit jinak, než oblíbeným tématem - letadla + focení. (Ne)jenom během svátků probíhá na pražském ruzyňském letišti (v budoucnu možná Vaclav Havel Prague International Airport) nabídka exkurzí pro obyčejné smrtelníky, nadšence, nebo třeba rodiny s dětmi. Za necelých dvě stě korun pak máte možnost poznat život unitř jednoho z nejstřeženějších prostorů v ČR.
Návštěvu jsem delší dobu plánoval, ale nebylo kdy. Přeci jenom načasování z HK musí být o něco lepší, než když žijete v okolí Prahy. Nakonec všechno vyřešili vánoční svátky. 
Aby jste se vůbec dostali na takovou prohlídku, je nutné provést rezervaci přes internet. Nijak se to neliší od registrace při nákupu v online obchodech, pouze uvedete číslo dokladu, kterým se budete prokazovat při vstupu a základní údaje. K tomu si zvolíte datum a hodinu v nabídce(tam kde je ještě volno) a je hotovo. Pak už zbývá jenom dorazit v příslušný čas.
Prohlídka startuje na terminálu 3, kde se odbavují hlavně soukromé lety. Začátek je tradiční. Pár informací, nějaké to video a jde se k prohlídce. Ta je totožná jako když opravdu odlétáte, jen se nemusíte zouvat. Z pochopitelných důvodů vám však průvodce neumožní žádný volný(ani kontrolovaný) pohyb po ploše. Hned na začátku vás naloží do autobusu a z něj se dostanete nejdříve na konci, při prohlídce požární stanice. Trochu zklamání, ale ne neočekáváné. Je třeba podotknout, že řidič jede velmi citlivě a všímá si veškerého dění na ploše. Zastavuje velmi často a v blízko, pokud se něco děje - vytlačení, parkování, přistání i vzlet. O nic nepříjdete. K tomu komentář od průvodce se základními informacemi.
Celkové hodnocení není špatné. Pokud bych měl za prohlídku zaplatit několik set korun a byl celou dobu v autobuse, tak budu naštvaný, ale dá se říci, že cena přesně odpovídá tomu, co uvidíte. Je to mnohem klidnější, než když vás jako stádo cvičených oveček naženou před odletem do autobusu a pak hned z něj nastupujete do letadla. Letecký provoz je něco, co probudí všechny vaše smysly - zrak, sluch, dokonce i čich(hmat jen někomu a chuť - to snad ani nejde), takže pozorování za oknem autobusu je sice zážitek,ale ne takový. Stačí dobře naplánovaná výprava za plot u přistávací dráhy a máte postaráno o daleko adrenalinovější zážitek letadel v pohybu. Pro děti to tak může být užitečnější, než samotné pobíhání po autobusu a cvakání digitálními fotoaparáty v telefonu pramalé kvality.
O tom že zkrátka na ploše nejdou otevřít dveře a se slovy: "všichni budou stát jen u autobusu" opustit svoji sedačku, jsem se přesvědčil v požární stanici, kde byl jasně vymezený prostor na který průvodce upozornil. Přesto někteří jedinci neváhali a vyrazili si na téměř neomezenou prohlídku mezi vozy zásahové jednotky. U dětí tohle pohopíte, ale dospělý člověk je pro mě v tu chvíli ignorant.
Na závěr snad jen připojím odkaz na trvalou galerii fotek, kde nakonci osm přibylo. Přes okna(navíc zatmavená) autobusu se kvalitně fotit prostě nedá, nicméně jsem měl trochu štěstí dostat se k odstavenému Jumbu hodně blízko. FOTOS

1 komentář:

i2M-ovi řekl(a)...

Spousta krásných fotek. Když to člověk vidí pohromadě a ví, že se o něco málo taky pokoušel, uvědomuje si, co je za tím i času a trpělivosti. A já si navíc mohu říci, že v době, kdy byla jedna z nich pořízena, jsem v příslušném letadle seděl. Tak se těším na další, neb do PRG (nebo LVH?) se pry chystaji dalsi typy letadel.