pondělí 18. května 2009

Máje 2009

Nejvíce očekávaná akce letošního roku proběhla v naší a sousední obci tento víkend v sobotu. Oslava kácení máje a vyvádění partnerek z jejich domovů v tradičních krojích a pod taktovkou polky a valčíku. Měsíce příprav, plánování a přesvědčování slavily úspěch! A Hvozdnice uspořádaly v pořadí druhé Máje za sebou.

Akce začala už v pátek večer stavěním májky a následným nočním hlídáním, aby nám ji nějaký závistivec od vedle do rána nepokácel. Ti otrlejší vydrželi až do samého rána(7:00), ale my co jsme den před tím ještě slavili jinde(narozeninová párty ve firmě), jsme se odebrali na kutě okolo půl páté ráno. Trocha spánku, oběd a okolo půl druhé sraz u místního hostince. Pro ty co nevědí jak taková akce probíhá, malé přiblížení. Průvod jde po jednotlivých domech, u kterých už kluci před pár týdny vstyčili malé májky. Každá májka představuje jednu slečnu, takže když jsou u jednoho domu tři, tak... V čele průvodu jde družba(pán ve fraku s červenou mašlí) a kluci, kteří vyvádějí partnerky u následujícího domu. U vrat si každý zlomí ten svůj strom(doporučuju nařezat) a pak jdou s družbou do domu, kde se...no...hmm...trochu chlastá:-). Pak chytnete holku do náručně(opatrně na sukni), dva kluci vám u vchodu podrží vaši májku, kterou překročíte a pak se tancuje. Nejprve družba s partnerkou a vy s její maminkou. Pak naopak a postupně se přidávají Ti, co už mají svoje holky vyvedené. U toho se pije, jí a kdoví co ještě. Takhle se pokračuje dál(letos bylo 19 párů), tak si to představte! Po vyvedení všech slečen(jak z Hvozdnic, tak z Libčan) skončí průvod u májky ve Hvozdnicích, okolo které si zatancuje, pak se vylosuje, kdo ji vyhraje a pak se pokácí! Věnec odnesou děvčata do sálu na zábavu a kmen nesou kluci vítězi(je pěkně těžký). No a celý den pak pokračuje večerní zábavou v našem sálu.

Letos nám celá akce trvala asi šest hodin, ale okolo bylo mnohem víc práce, kterou spousta lidí nevidí. A proto je tenhle článek i zároveň poděkováním všem, kteří se na celé téhle báječné akci podíleli. Na závěr připojuji nejen FOTA, ale i odkaz na naše hradecké noviny - článek.

Žádné komentáře: