úterý 9. června 2009

Volby do EU

Doba poutavých publikací z Irska je už dávno pryč a proto i zajímavých témat úbývá. Většina problémů a zážitků denního života je totiž pro většinu z nás stejná a proto číst si o tom stejném někde jinde nemusí být zábava:-). A proto bych za zajímavou a vzrušující událost jistě neuváděl ani volby, které proběhly minulý víkend.

Ačkoliv jsem se aktivně účastnil, tak mě nebylo možné nalézt na volebním lístku, ale spíše ve volební místnosti. Naše čtyřčlenná volební komise pojala tuto událost vysloveně relaxačně. Tíha zodpovědnosti na vás samozřejmě leží a proto bylo všechno připraveno jak má, ale přeci jenom 14 hodin ve dvou dnech utíká někdy velmi pomalu. Proto jsme si sebou všichni vzali svoje malé otevírací krabičky a trávili čas podle našeho nejlepšího uvážení na internetu. To vás ale na dlouho nezabaví(tedy někoho), takže mnohem lepší je vybrat film, zapnout promítačku a na stěně sledovat nějaký filmařský kousek. Vše se samozřejmě přerušuje ve chvíli, kdy nějaký volič vejde do místnosti. A že jich bylo...44% to je slušný výkon v porovnání s naší republikou. Takhle nám celý ten dlouhý čas u voleb utekl velmi rychle.

Na závěr bych rád vyzdvihl nápad nějaké chytré programátorské hlavičky, která dala do kupy software na pořizování výsledků voleb. Jako zapisovatel mám(měl) totiž nejvíce práce při závěrečném sčítání. To už ale není tak úplně pravda...příklad - hlas dostalo 15 stran, což pro mě znamená vyhotovit zápis a k tomu přílohu pro každou stranu, která dostala alespoň jeden hlas a k tomu ještě preferenční hlasy. Samozřejmě to musí být dvakrát...takže celkem 30 stránek psaní. Ufff, díky programu se jen do předpřipravených okének vyplní čísla a dá se tisk, pak stačí všechno podepsat, výsledky jsou hotové a jede se na magistrát:-). Což je trochu úleva.

No a klidně bych se vsadil, že jsme měli jednu z nejmladších komisí ze všech. Předsedkyně - 24, místopředseda - 24, zapisovatel - 25, člen - 21 let...tak nashledanou na podzim u parlamentních voleb.

Žádné komentáře: