pondělí 15. června 2009

International Flying Display

Neboli IFD je označení pro letecký den, který vznikl před dvěma lety v Hradci Králové. Zřejmě aby alespoň částečně nahradil chybějící CIAF – největší svátek letectví, který díky nedostatků prostředků zmizel z hradeckého letiště před mnoha lety a přesunul se do Brna. Díky nevím komu se však vrací zpátky a tak se můžeme těšit, že jeden podzimní víkend se opět rozburácí hradecké letiště řevem motorů tryskáčů a všelijakých jiných létajících strojů. Tahle přehlídka je totiž vždy vyhledáváná celou řadou zahraničních účastníků, kteří se touží předvést.

Zpátky ale k leteckému dni, který proběhl v sobotu na hradeckém letišti. Teď už víme s jistotou, že to byla generálka na CIAF. Někteří ji chválili, ale já jsem spíše zastáncem názoru, že se moc nepovedla. Na vině bylo určitě nepříznivé počasí v předchozím týdnu, což zamíchalo přílety jednotlivých účastníků a také to, že v informacích byl uveden začátek o deváté hodině ráno. Létat se však začalo až v jedenáct. Dvě hodinky čekání v sychravém sobotním počasí nebyly úplně perfektní. Svítilo sice sluníčko, ale foukal studený vítr. Po přečtení programu jsme se dozvěděli, že toho zase až tolik k vidění nebude. Byla to spíše taková přehlídka a protože jsem zkrátka vždycky jezdil na CIAF, byl jsem malinko zklamán.

Přesně v jedenáct hodin přeletěly nad letištěm třikrát Gripeny z Čáslavi a otočili zpátky na základnu. Potom se představila čtveřice akrobatů, které následoval malý tryskáč „Delfín“ a také historická Avia. Ještě jsme se podívali na vystoupení hradeckého pilota s záchranářským vrtulníkem Bell a šli jsme domů. Nadšení nám opravdu sebralo to ráno, kdy jsme dvě hodiny jenom čekali, co bude…

CIAF je CIAF a proto už se nemůžeme dočkat září! Letu ZDAR a tady je pár FOTOS.

Žádné komentáře: