čtvrtek 12. února 2009

Kdy slavit?

Blíží se Svatý Valentýn...tenhle západní svátek k nám postupem času pronikal, až se zdá, že ho všichni Češi přijali za svátek zamilovaných. I přesto, že v pátek pořádáme valentýnskou párty a připravujeme si se Zuzkou malé dárečky, tak tenhle den pro nás skoro nic neznamená. Prostě jsme jenom přemýšleli k jaké příležitosti uspořádat v "díře" další akci a k tomu jsme také jeden pro druhého něco připravili.

Přátelé...jak může být 14. únor, kdy je ještě zima a dlouhá procházka za zapadajícím sluncem je možná jen v několika vrstvách oblečení, svátkem zamilovaných. Chápu, že nutnost se zahřát podněcuje ještě více touhu po tom druhém, ale na druhou stranu...sníh a mráz okolo nepůsobí dvakrát optimisticky. Všechen ten kvap okolo tohoto dne je opět vyhnaný naší konzumní společností a snahou o co největší napodobení západu. I když abych byl spravedlivý, tak za to asi nejvíce můžou obchodní řetězce, které nás každý rok čím dál silněji bombardují nabídkami k tomuto dni. Odpočítávají dny jako před koncem roku a dokola nás krmí reklamami o tom, že když nikomu nic nedáte, tak se totálně znemožníte...kdo by tomuto tlaku odolal:-).

Pro mě bude ale vždycky svátek zamilovaných 1.květen. Pravda, že ještě není takové teplo, ale většinou jsme ze zimních měsíců tolik vymrzlí, že si to ani neuvědomíme. A tradiční zvyk - políbit slečnu pod rozkvetlým stromem(že by to byla třešeň), si nikdy nenechám ujít:-).

1 komentář:

Zdeňka řekl(a)...

Pravda, pravda milý synovče, a od 15. února nastupují do regálů velikonoční králíci.