čtvrtek 27. srpna 2009

ČSA help

      Nedávno jsem opět navštívil pražské ruzyňské letiště, abych nasál atmosféru, kterou nikde jinde v ČR nelze zažít. Tedy alespoň ne po celý rok. Frekvence příletů a odletů je s jakýmkoliv jiným leteckým přístavem v Čechách nesrovnatelná. Stojánka zaplněná letadly do kterých proudí davy cestujících a naopak. Startující Boeingy a Airbusy, které na pár chvil rozříznou monotónní syčení motorů běžících na prázdno.A samozřejmě všudypřítomný personál, který kmitá z jedné strany na druhou.
     Články které v poslední době sleduji se ale ani tak netýkají letiště, jako spíš našeho dopravce ČSA a s ním dnes nejčastěji používného slova na světě - "krize". I jeden z nejspolehlivějších dopravců na světě se potýká z problémy, které zasahují leteckou dopravu už od 11.září 2001, které vyvrcholili na sklonku minulého roku a které pokračují dodnes. Určovatelem úspěchu totiž přestal být zisk, ale spíše kdo přežije, nebo(jako to možná bude v našem případě)koho včas zprivatizují, nebo chcete-li prodají někomu, kdo sedí na dostatečně velkém balíku peněz. Znamenalo by to konec ČSA jak ho známe? V tuhle chvíli netuším, ale celkem těžko bych nesl zaniknutí loga a přejmenování celé společnosti, která funguje již od roku 1923.
      Letiště Praha tohle zřejmě neohrozí. Funguje jako samostatný celek, takže bychom si možná všimli jen úbytku letadel, které se ČSA v rámci krizových opatření chystají prodat, nebo vrátit. Takové linky však určitě nahradí jiní dopravci, kteří třeba příjdou na způsob, jak je provozovat a neprodělávat. Osobní letecká doprava se totiž tak rozmohla, že mi připadá, že do některých destinací létají letadla častěji, než kdyby jste chtěli jet autobusem. To samo o sobě musí být prodělečné!
      Cesta z krize má tedy být v utahování opasků. O 33 linek méně příští rok, dva dálkové Airbusy plus další  čtyři Boeingy 737 prodat. Platy pilotů změnšit o 30%(jejich stávající průměr je 212000,- měsíčně). Zmrazení vyplácení benefitů a propuštění 860 zaměstnaců, včetně zhruba 100 pilotů. Prodej obchodních sítí Duty Free a ještě mnoho dalších detailů, o kterých se v novinách nedočtete.
       S naším národním dopravcem to nevypadá dobře, proto držme palce, aby se podařilo ho zachránit. Stát ho sice stejně prodá, ale dokud bude existovat alespoň jedno letadlo s logem ČSA, budu se na něj chodit na letiště dívat klidně i o půlnoci!

Žádné komentáře: