sobota 22. srpna 2009

Výprava do Polska

Letošní dovolená je trochu netradiční....vlastně od doby co pracuju jsem ještě skoro žádnou normální neměl:-). Dlouho, dlouho a dlouho jsme bádali, kam vyrazit, aby nám to naše podmínky dovolili a nakonec jsem se rozhodli vyrazit do Polska. Ještě předtím jsem ale strávili dva dny v Praze.

Naplánovali jsme trasu Ostrava, Kraków, Wroclaw, Hradec a vyrazili. Ukázalo se, že jsme to zvolili dobře. Najeli jsme něco přes tisíc km, docela dost toho viděli a zabralo nám to jenom tři dny. Pravda, už se jako řidič docela těším, že si od volantu na nějakou chvíli odpočinu, ale i tak good!

První den směr Ostrava, kde jsme navštívili památník u obce Hrabyně z 2. světové války - stojí to za návštěvu i z větší dálky. Je to mezi Opavou a Ostravou. Potom následovalo centrum metropole a po skvělém tipu od Radoshaku, kdy jsme Dino park sice nenašli, ale jako náhrada nám posloužilo hornické muzeum, kde jsme se taky skvěle pobavili. Ne každý den můžete fárat do dolu. No a večer? Díky Radoshaci za nocleh...zase jsme vás rádi viděli. A na příště se těšíme taky, protože to už budete tři:-)!! Držíme palce!!

Druhý den jsme mazali z Ostravy směrem na Kraków, ale cestou jsme se ještě zastavili na jezeru Goczalkowickie. Tam se nám nepodařilo vykoupat, ale procházka po hrázi taky ušla. Následoval Kraków...netuším kolik má obyvatel, ale rozlohou se blíží Praze. Díky navigaci jsme se dostali do centra a povedlo se zaparkovat. Milý správce parkoviště nám hned dal mapu a vysvětlil, kam jít. A teď se držte, přímo v centru jsme za 4 hodiny na hlídaném dali 12 zlotých(80 korun). Kraków je fajn a turisticky hodně oblíbený - co vám budu popisovat, mrkněte na pak fotky. Na závěr nás jen udivilo, že v kavárně, kde jsme si dali pivo, jsme museli ještě platit za nepříliš čisté toalety - jiný kraj, jiný mrav:-). Tak a už nám zbývala jen Wroclaw - 300km od Krakówa....kde přespat. Auto jsme měli připravené(máme tam luxusní ložnici), ale radši bych postel a sprchu. Motel to zajistil a cena super. Za 900 korun jsme měli super pokoj i se snídaní. Zajímalo by mě, kolik poláci berou...až na ceny v centru jsme hodně ušetřili...

Třetí den jsme vyjeli do Wroclawi...málem bych zapomněl - počasí až do třetího dne užasné(obloha bez mráčku). V sobotu se ale zatáhlo a pršelo. K našemu štěstí ne ve městě. Prohlídku jsme zvládli celkem rychle. Město je menší a turistů také nebylo tolik. Přesto se mi dominanty města zdály někdy hezčí, než v Krakówě. Po obědě jsme vyrazili domů a i když jsme se celé tři dny výborně bavili, tak jsme oba unavení. Zuzka se navíc celou cestu v autě učila(státnice se blíží).

Všude dobře, doma nejlíp(ovšem až do doby, než zase někam vyrazíme).

FOTKY - Praha, Ostrava, Kraków, Wroclaw

Žádné komentáře: