středa 12. srpna 2009

Regata

Svinarská regata...co víc napsat. Každoročně pořádaná akce sdružením místních chatařů, které jsem se letos poprvé účastnil. Závody veslic na jejíž palubě jsou čtyři veslaři, jeden kormidelník a "háčko"(vyvažuje ve předu loď) o sud piva a několik dalších cen, to je pointa celé akce.

Docela mě překvapilo, že účast byla vysoká. Dvacetčtyři mužských posádek a deset ženských + diváci. Na břehu bylo opravdu narváno. Pivo teklo proudem a stánky s občerstvením opékali jednu klobásu za druhou.

Něco málo k pravidlům...dvě veslice se vyrovnají na start a je před nimi padesát metrů pádlování, než se dostanou k bóji, okolo které se musí otočit a pak zpět na start. Věřte nebo ne je to slušná makačka, když do toho dáte všechno. V prvním kole jsou rozjížďky...nezáleží na umístění, ale na čase, který potom všechny vrhne do nemilosrdného pavouka. Tam už zaváhat nesmíte.

Oběma našim posádkám se však nedařilo. Naše loď měla lepší úvod, celkově sedmý nejlepší čas při rozjížďce, což nám nabídlo výhodu slabšího soupeře. Ten si však vybral svoji slabou chvilku na začátku a v rozhodujícím vyřazovacím kole nás roznesl na pádlech, když zajel doposud nejlepší čas všech lodí. Navíc nás zradila otáčka, kde jsme se nepochopitelně zasekli a soupeř, se kterým jsme do té doby byli vyrovnáni dostal smrtící výhodu. Tu proměnil a tak nás čekala jen cesta domů a plány na příští rok.

Žádné komentáře: