neděle 15. června 2008

Air show

A jako obvykle jsme o víkendu někam vyrazili...ranní posilovací rozcvička a do toho zvonění telefonu. Slavek volá...buď připraven na vše, nebudeš překvapený(to už bylo v minulém článku). A tak jsem si vzpomněl na dvě slova mého polského kolegy: "Neodbíraj telefony". A zvlášť po včerejšku jsem se jim na to mohl vykašlat. Když vám zavolají v neděli 45 minut před otevírací dobou a vy máte naplánovaný program, tak se ani nic jiného dělat nedá, než na to nereagovat.

Oběd, pobalit věci a vyrazit...kam? Do Clifdenu na Air show(letecký den). Je to asi 90km od Galway po západním pobřeží. Ještě malá zastávka v tescu, abychom zjistili, že obchod, do kterého jsme chtěli má zavřeno a můžeme vyrazit směrem k eroplánům:-). Počasí je báječné...v Galway pod mrakem a cestou sprcha, ale jakmile jsme se přiblížili k našemu cíli - azůro!! Vítr foukal jen trochu a nádherné počasí nás už neopustilo.


Protože máme čas, tak se ještě stavujeme na menší tůru v okolí Connemara national park. Jdeme po Western way do sedla, odkud je nádherný výhled na obě strany! Nikde ani živáčka, turistika tu opravdu není tolik rozšířená. Na druhou stranu by se tu skoro na všechny kopce dalo bez problémů s dobrou výbavou dostat. Už se na nějaký takový výlez připravuju, tak doufám, že v tom nezůstanu sám...co:-)? Jen tak mimo cestu, ke strmému vrcholu:-). Všechny ty hory a vršky, co uvidíte na fotkách, vypadají jako Tatry, nebo Alpy. Nenechte se ale zmást. Ty vršky co uvidíte na fotkách nesahají ani do 1000 m.n.m. Nejvyšší hora Irska měří asi 1036 m.n.m. a my se ji brzy chystáme pokořit. Jinak se žádná nedostane přes tisíc. Tak to byl první program.

Dorazili jsme do Clifdenu a cedule nás vedly ven z města...ona to sice byla letecká show Clifden, ale odehrávala se asi 15km po pobřeží. Nutno dodat, že na nádherném místě. Výběžku (poloostrově) do oceánu. Všude okolo se střídaly písčité pláže a malé skály. Prostě paráda!! Shodli jsme se na tom, že sem brzy vyrazíme na koupačku...lepší místo jsem já osobně u moře ještě neviděl. A taky už snad nebudem muset platit 20 éček za vstup na parkoviště s autem. To bylo zřejmě jenom kvůli show. Na prostranství se nacházelo spousta občerstvení, stan, kde ukazovali zbraně, dva obrněné transportéry a dvě helikoptéry(jedna na vyhlídkové lety) a do toho nám hrála irská vojenská policie na ... jak se tomu říká??? Hrají na to hlavně Skoti...no kdyby jste mě zabili, tak si nevzpomenu:-). Celkem jsme za ty dvě hodiny viděli tři samostatná letadla, jednu skupinku(která udělala tam a zpět a byla pryč:-)) a dvě helikoptéry. Celkem vzato jsme měli lepší zážitky z okolní přírody, než ze samotné akce. Ale vo vo votom to je, ne:-)? A tady je k tomu pár FOTEK.

Do dnes si pamatuju, jak jsem jako malý kluk jezdil s našima na hradecké vojenské letiške, kde se každý rok konal CIAF(teď je v Brně, ale u nás byl lepší). Všude desetitisíce lidí, doprovodný program, jednotlivci i skupiny, proudová i vrtulová letadla...dvoudenní akce, která měla hlavní program v sobotu a která trvala od rána až tak do pěti. Tak dlouho trvalo, než se většina účastníků vystřídala...byla to bomba! S dneškem bych to nesrovnával, ale jen pokud jde o letadla.

No a protože mě zítra zase čeká pracovní týden, tak k tomu připojuji ještě něco, co náš všechny na tom kulatém světě vystihuje:

Když Bůh stvořil svět, nechal si nastoupit všechny tvory. A každému z nich určil jak bude probíhat jeho život.

K oslu promluvil takto: "Ty, osle budeš od soumraku do úsvitu tahat těžké náklady na svých zádech. Budeš jíst trávu a budeš hloupý. Budeš žít padesát let." Osel odpověděl: "Stvořiteli, žít takhle padesát let to je moc. Nedávej mi víc než dvacet let." A bůh pravil: "Ať se stane!"

Psovi řekl: "Ty jsi pes. Budeš hlídat lidská obydlí, dělat člověku přítele. Budeš jíst, co zbyde po člověku a budeš žít třicet let." Psovi se to zdálo moc let a usmlouval to na patnáct. Tak se stalo.

K opici pravil: "Ty jsi opice. Budeš se houpat a skákat ze stromu na strom. Budeš směšná a budeš žít dvacet let. Opice uprosila Boha, aby měla takového života jen deset let. I stalo se tak.

K člověku Bůh pronesl: "Ty jsi muž, jediná myslící bytost na zemi, která bude ovládat jiné bytosti. Budeš zemi vládnout a žít dvacet let." A muž povídá: "Pane Bože, dvacet let je málo! Dej mi těch třicet let, co nechtěl osel, těch patnáct pro psa a deset let od opice. A Bůh tak učinil. A proto žije chlap dvacet let jako muž, třicet let pracuje od rána do večera tahá náklady jako osel, pak patnáct let hlídá vlastní dům jako pes a dojídá, co zbyde a nakonec dělá šaška vnoučatům, jako opice."

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

:-)))))) fakt jsem se pobavila...

Jinak jsou to :DUDY:

Na nejaky trek urco brzo vyrazime a pak dostanou vase unavene telicka nejakou masaz :o)

Radek Hojgr řekl(a)...

Teda blaho, jak muzes zapomenout na takovy slovo jako jsou DUDY!!! :))) Takovy krasny nastroje na hrani to jsou...

Luk řekl(a)...

Héééééj no jo...to jsou dudy!! Díky. Zapomněl jsem na to, jako na smrt. Nebo tak jako naši fotbalisté zapomněli hrát fotbal v posledních 10 minutách zápasu:-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, opet jsem se dostal k nahlednuti na Tvuj blog a dnesni kratke poctenicko nemelo chybu. Dik za "dobre rano" a budu premyslet, kolik a jakych let mam uz za sebou a co me jeste ceka :-)))

Zdravi T.